Головна | Реєстрація | Вхід | RSSНеділя, 19.05.2024, 21:38


Меню сайту
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наше опитування
Як вам шкільний сайт ?
Всього відповідей: 83
Головна » 2014 » Березень » 11 » Звіт про хід виконання заходів з відзначення 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка
21:35
Звіт про хід виконання заходів з відзначення 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка

                                                                                   Затверджую

                                                                             Директор школи

 

Звіт

про хід виконання заходів з відзначення

200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка

в Жашківській загальноосвітній школі I-III ступенів № 2

 

 

Саме життя кожен раз вихоплює із поезії

Шевченка те, що сьогодні всім болить.

Іван Дзюба

   Є люди, як зорі, вони погаснуть, але світло від них довго-довго блукатиме серед нас. В історії назавжди  залишаються імена, які з гордістю вимовляє, пам’ятає і шанує все людство. До них належить й ім’я великого українського поета Т.Г.Шевченка, адже  його поезія схожа на полум’я свічки, що запалює душу людини. Хоч два  століття пролягає між добою Шевченка і нашими днями, але час не віддаляє нас від нього, не послаблює чарівності сили Кобзаревого слова, його пророчого благословення:

І мене в сімї великій,

В сімї вольній, новій,

Не забудьте…

       Вчителі та учні Жашківської школи I-III ступенів №2  «не забули» свого ювіляра і долучилися до відзначення 200-літнього ювілею з дня народження Т.Г. Шевченка.  Творчі задуми педагогів та їх вихованців втілювалися в життя у формі  проведених різноманітних заходів з нагоди роковин великого Кобзаря.

 Насамперед це стосується культурологічних змістових ліній уроків, на яких добиралися слова, речення, тексти, різноманітні матеріали як про самого Шевченка, так і з його творчого доробку, що сприяло повторенню, поглибленню та осмисленню нового про генія українського народу.

З вересня по березень поточного навчального року було заплановано та проведено  класоводами, класними керівниками та бібліотекарем школи  цикл бесід, годин спілкування, бібліотечних уроків під назвою «Тараса дух незгасний», на яких школярі ще раз мали змогу  долучитися до невмирущого і  актуального Шевченкового Слова, яке, за словами академіка Івана Дзюби, «можна знайти,  як і в Біблії, на всі випадки життя».

Ну, що б, здавалося,слова?

Слова та голос – більш нічого,

А серце бється-ожива, як їх почує…

Саме ці поетичні рядки Т.Шевченка стали девізом проведеного  конкурсу  читців-декламаторів серед учнів 6-9  класів «Тарасове слово». Пристрасно і натхненно звучали слова Кобзаря з уст юних жашківських обдарувань, та найкращими серед кращих стали: Харченко Софія (7 клас), Царук Діана (9 клас), Каленик Світлана та Сиворакша Людмила (8 клас). 

Учні нашої школи взяли активну участь в оголошеному обласною державною адміністрацією конкурсі  поетичних талантів «Тарасовими шляхами». Їх роботи були належно поціновані і отримали почесне третє місце. Це – робота учениці 7 класу Панченко Поліни під назвою «Україна», поезія Царук Діани, учениці 9 класу, «Дідусеві», акровірш Притули Ірини (9клас) «Моя країна – Україна» та  авторський вірш учениці 8 класу Велічкіної Алли « Шляхами Кобзаря» .

Не обминули  ми увагою і різноманітні заходи районного рівня, приурочені ювілейній даті. Зокрема, учні    ЗОШ 1-111 ст. №2 взяли активну участь  та отримали непогані результати  у 2 турі  Всеукраїнського конкурсу знавців  української мови та літератури імені Т.Г.Шевченка, продемонструвавши свої знання, вміння та творчі здібності.

 Напередодні славного 200-річного ювілею нашого земляка, поета і пророка, генія і художника, Великого Кобзаря  Тараса Шевченка у нашій школі заплановано чимало заходів.  Один із них – написання загальношкільного диктанту з української мови та проведення літературних диктантів, тестів, вікторин на уроках  української літератури про Шевченка та його творчість, що проводились з 1 по  24  лютого вчителями української мови та літератури. Ці види роботи дали змогу не лише перевірити рівень набутих учнями знань та вмінь, а, насамперед, ще раз відтворити основні віхи життєвої долі Шевченка, увійти в його внутрішній світ, зрозуміти його, відчути смуток і тугу поезії, відкрити щось нове і заново для себе «пережити» Шевченка. Цим самим вчителі та учні нашої школи ще раз кинули чисті зерна великої вдячності на Шевченкову ниву.

Постійно діючою була змінна книжкова виставка до 200-річного ювілею Шевченка. Зокрема: «Словами-перлами Шевченко вишив свій Кобзар», « Чисті зерна вдячності на Шевченкову ниву (наукова творчість учнів)», «Шевченко – художник», « Орлиний злет Шевченкового духа ».  Українська світлиця постійно поповнювалася  матеріалами про Т.Г.Шевченка: вишитим портретом Кобзаря, учнівськими та вчительськими науковими розробками та рефератами, книгами, малюнками тощо.

Спільними зусиллями бібліотекаря школи та вчителів української мови і літератури  оформлено стенд «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття…».

Цікаво, повчально і незабутньо були проведені шевченківські дні для учнів 1- 4 класів. А саме:уроки позакласного читання «Тарасова доля»,усний журнал «Від Тарасика до Тараса»,конкурс малюнків «Я бачу вірші Тараса»,розгадування ребусів про життя і творчість Тараса Шевченка.  Учні 1 - 4 класів стали учасниками конкурсу на краще виконання поезій Т.Шевченка та фестивалю Тарасової пісні(дипломант – зведений хор початкових класів з піснею «Реве та стогне Дніпр широкий»). Група продовженого дня теж долучилася до святкування і провела клубну годину «Найславетніший син Черкаської землі» .

 Порадували своїми творчими роботами і юні художники нашої школи, які запропонували  на розгляд журі  своє бачення самого Кобзаря та його творів. Кращі з них – робота  учениці  7 класу Панченко Поліни «Мені тринадцятий минало»  та «Портрет Шевченка» Семенюк Юлії (9 клас) достойно презентували нашу школу на районній виставці до 200-річного ювілею Кобзаря.

6 березня учні 5, 6 класів мали змогу продемонструвати своє особливе  бачення світу, взявши участь в прозовому конкурсі «Перші проби пера», який передбачав написати за поданим початком свій казково-фантастичний твір. Цікавими , оригінальними  і творчими  визнано  роботи таких учнів: Мазуренко Д. (6  клас), Дідури  К, Петренко Є. ( 5 клас), Бацай Я.(6 клас), Джус Н. (5 клас).

7 березня учнями 9 класу було проведено  урочисту лінійку з нагоди ювілейних роковин Тараса Григоровича Шевченка «У вінок шани Кобзареві». Прекрасні вишиванки, щире українське слово, задушевні «думи…» Кобзаря, пристрасні заклики до єднання   створили атмосферу  святковості, національної гордості та єдності всіх у наш тривожний 21 вік: «Свою Україну любіть… За неї Господа моліть…». На цій лінійці отримали відзнаки ті учні, які були  найактивнішими і виявили найкращі результати в тій чи іншій номінації.

 « Оцінюючи сьогодення, ми повинні частіше оглядатися назад, щоб не забувати дорогу страждань ,злиднів та кривавої боротьби ,запорізької жадоби до волі, яку здолав наш народ, і незлим тихим словом згадувати народних пророків, титанів духу, борців за щасливу долю рідної землі ,до яких належить Великий Кобзар». Ці слова можна вважати лейтмотивом  проведеного 11 березня літературно-музичного свята «В сімї великій, вольній, новій ми тебе не забули, Тарасе!», яке підготували спільними зусиллями учні 6-8 класів. Атмосфера урочистості, святковості  панувала в актовій залі. Театралізовані  дійства, проникливі  поетичні рядки, задушевна проза і пристрасні  пісні  на слова Тараса Шевченка не залишили байдужими нікого.

Ось так "незлим тихим словом” згадали  ми свого пророка, який залишив нам прекрасні твори. А що ж залишимо своїм нащадкам ми?

   Залишим у спадок новим поколінням

  Свої ідеали й свої устремління,

  Могутню Вкраїну, в якій наша сила,

  І геній Шевченка як нації крила.

 

Категорія: Важливо! | Переглядів: 577 | Додав: Кристал | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Вітаю Вас Гість
Пошук
Друзі сайту

School 2 ©
$POWERED_BY SaWiF$
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz